Välj rätt träningsskor och undvik skador

Att gymma, idrotta eller röra på sig generellt innebär att man behöver ha ordentlig utrustning på sig och den viktigaste detaljen som inte ska glömmas är vilka skor man väljer att ha på sig under träningen. Snygga träningsskor räcker inte, dom måste vara bra för fötterna också speciellt om du är yngre – idrottande barn får nämligen ofta problem med fötterna.

9174-gympaskorHur ofta har man inte klickat in sig på sidor såsom https://fyndiq.se/mode/skor/ där man snabbt och enkelt kan bläddra sig genom de olika kategorierna för att komma till träningsskorna? Väldigt många gånger troligtvis. Men ett tips för dig som gillar att shoppa dina träningsskor på nätet är att inte bara titta på skons utseende när du väljer, kolla också in produktbeskrivningen för att lära dig mer om skon – just på Fyndiq har de också väldigt bra produktbeskrivningar vilket gör det enkelt att hitta rätt sorts skor där och det är toppen. Men varför är det då så viktigt? Någon man nyligen tog upp på nyhetsmorgon är till exempel att barn som inte har ordentligt på fötterna när de idrottar faktiskt får skadade fötter och problem som följer med i några år om man inte behandlar dem, med just ordentliga skor och skyddande inlägg om skon man valt saknar ordentlig vaddering exempelvis för hålfoten. Så här skriver Vårdguiden om barns fötter som håller på med idrott:

”Hälsmärtor är mycket vanliga, framförallt hos pojkar mellan 11 och 14 år. Det är vanligast hos barn som är mycket fysiskt aktiva, särskilt hos dem som spelar fotboll eller basket. Det brukar göra ont i bakre delen av hälen, mest på kvällarna efter aktiviteten, men ibland kan barnet också ha ont på mornarna och ha svårt att gå. Symtomen kan lindras med hjälp av hälinlägg av silikon, och det är bättre att ha skor med en liten klack än att gå i alldeles plana skor. Riktiga fotbollsskor med dobbar brukar inte vara uppbyggda inne i skon och foten belastas då i plan ställning. Moderna träningsskor är bättre eftersom de oftast har en viss uppbyggnad och stötdämpning för hälen. Symtomen kan vara ganska intensiva, men går efter hand över av sig själva även om barnet kan ha besvär under två till tre år i större eller mindre omfattning.”

Inte bara barn som behöver ordentliga skor

Något som man ska lägga på minnet är dock att det inte bara är barn som är i behov av ordentliga träningsskor. Alla vuxna behöver bra på fötterna de med. Ett bra tips som Helsingborgs Dagblad skriver är att man alltid ska välja skor efter aktiviteten – ska du spela innebandy ska du ha en sorts sko och ska du ut i löparspåret ska du ha en annan sort. Med andra ord ska du ha flera olika par träningsskor hemma att byta mellan för att undvika fotskador när du tränar. Ett smart tips är att ha ett par till vardags som du kan använda för promenad såsom till och från jobbet eller på fritiden och ett par andra när du ägnar dig åt den träningsform du gillar mest – idealt är förstås att ha många olika träningsskor, och vill du köpa det ska du inte glömma att det är billigt att handla online, till exempel hos Fyndiq!