Så får du bättre träningsresultat

Sömn är en viktig funktion för att kroppen ska fungera optimalt och kunna återhämta sig. Om du vill uppnå specifika träningsresultat är det lika viktigt att få tillräckligt med sömn som att äta och träna enligt schema. Det finns många bra saker som du kan göra för att öka dina chanser att få en god natts sömn.

Det är många som tränar och som inte alls tänker på att sömnen faktiskt påverkar träningsresultaten. Sömn är en helt klart underskattad del i mångas träningsupplägg. De allra flesta vuxna behöver sova någonstans mellan 7-9 timmar per dygn. Behovet av sömn varierar genom livet och det är också stor skillnad mellan individer, en del behöver mer och andra mindre. För att du ska få en god natts sömn är det bra om sovrummet är rogivande och mysigt. Att bädda sängen med bra lakan som satin påslakan är perfekt om du vill ha en skön och inbjudande säng att lägga dig i på kvällen. Mjuka textilier i lugna färger är något som verkligen kan bidra till bra sömn.

Bra förutsättningar för bra sömn

Att ha det tyst, mörkt och svalt i sovrummet är också gynnsamt för sömnen. Undvik att ta med dig skärmar till sängen. Att äta och dricka koffein för nära sängdags kan också vara negativt för nattens sömn. Om du inte kan sova är det bättre att du går upp och gör något annat en stund för att testa igen senare. Att ligga i sängen och vrida och våndas är inte gynnsamt.

Sömn påverkar alla prestationer i vardagen

När du tränar hårt och tungt enligt ett periodiserat schema och sköter kosten på ett exemplariskt sätt behöver du även vara lika noggrann med sömnen. Sömn är nämligen viktigt för både den mentala och fysiska hälsan. Sömn påverkar inlärning och prestationer i vardagslivet och när du får för lite timmar på sömnkontot kommer du prestera sämre på alla plan. Du kan även få humörsvängningar och störd blodsockernivå. Det finns risk att du lägger på dig kroppsfett eller får större svårigheter att bli av med fett när du sover för lite. De negativa konsekvenserna kan du få redan efter en vecka med för lite sömn. Sömnkvalitén spelar dock stor roll. Åtta timmars orolig sömn kan vara sämre än sex timmars bra sömn.

Negativa effekter av för lite sömn:

  • En ökad hunger och sugen på godis och snacks.
  • Kroppen återhämtningsförmåga försämras.
  • Risken för skador ökar.
  • Den hormonella miljön i kroppen störs.
  • Kroppen lagrar fett och förbränner muskler.

 

Hungern blir större vid för lite sömn

När du sover för lite försämras kroppsammansättningen vilket gör att du blir hungrigare. Om du regelbundet sover för lite ställer kroppen in sig på att lagra fett och förbränna muskler vilket är direkt negativt för en person som vill bygga muskelmassa. Om du har sovit dåligt en natt och inte vill hoppa över träningen kan du ta en koffeinlösning för att bli pigg och kunna prestera på träningspasset. Detta är dock inget som är gynnsamt och fungerar i längden.