Styrketräning för löparen

Det är många som inte vågar sig på styrketräning och enbart fokuserar på kondition. Om man löper mycket är det dock viktigt att man kompletterar med styrketräning, allt för att kunna skaffa sig en bra teknik och motverka skador. Både fötter, knän och rygg kommer tacka dig för besväret i slutändan.

löpningEn av de viktigaste delarna för att kunna bli en bra löpare är faktiskt styrketräning. Genom att bygga upp kroppens muskler minskar risken för skador i både rygg, fötter och knän. Som man skriver på Topphälsa är det även bra med styrketräning för att lättare hitta en bra teknik för ett bra löparsteg. Det är fler och fler som börjat märka att styrketräning gynnar mer än man trott, speciellt om man vill träna optimal löpning.

Många fler är medvetna om helheten nu, att hela kroppen påverkar löpningen. Man är mer intresserad av att förbättra sin löpteknik och vill putsa på detaljer – även på motionärnivå. Det är jättekul, för hos motionslöpare kan bättre teknik och styrka verkligen göra stor skillnad – Malin Ewerlöf, löparproffs.

Många tänker på tunga vikter när man pratar om styrketräning, men det kan bli mer varierat än så. Genom att träna upp bålmuskelaturen samt ryggen skaffar man sig en bra hållning. Även bra vadmuskler och bra benmuskelatur motverkar belastningsskador och stärker löpsteget. Mycket av styrketräningen går att utöva under löppasset. Eller så väljer man att ta styrketräningen innan eller efter löpningen. Det behöver inte göras komplicerat, enkla och klassiska muskelövningar räcker.

Viktigt med fotvård för löpare

Som vi skrev om i ett tidigare inlägg är det viktigt att ta hand om fötterna, speciellt om man tränar året om. Fötterna vill se ljus och behöver återfuktning efter att ha svettats i löparskorna. Tänk därför på att fila, smörja och massera fötterna regelbundet. Med lite kärlek slipper man fotproblem och eventuella skador. Det är viktigt att hålla fötterna friska och glada, speciellt för den som löptränar.