Kosttillskott för träningsälskare

De flesta vet att träning i kombination av en näringsrik kost är nyckeln för att få en bättre hälsa och att samtidigt bygga mer muskler. Proteinet tillsammans med vitaminer och mineraler är kroppens egna byggstenar och ibland kan man behöva olika typer av dessa i form av kosttillskott. Kosttillskott hjälper till när den vanliga kosten inte är tillräcklig.

Kolhydrater, fett och protein är våra huvudsakliga näringsämnen som ger oss den energi vi behöver. Protein är det ämne som främst ser till att bygga muskler så är det du är ute efter bör du äta rikligt av detta samtidigt som du inte får glömma bort de energigivande kolhydraterna och de oumbärliga goda fetterna som bidrar till att skydda dina organ och smörja dina leder och membran. Men det kan även vara smart att komplettera med kosttillskott, och just sådana kosttillskott är vad du kan hitta hos vitaepro.com där du även kan läsa mer om när de ska ätas och varför.

Tips på en bra kosthållning för dig som utövar fysisk träning

Det är inte bara vad du äter utan hur mycket du äter samt tidpunkt som har stor betydelse. En person som ligger i hårdträning bör äta ungefär var tredje timme för att få i sig en jämn näringstillförsel och ju mer regelbundna måltider som intas, desto snabbare bygger man muskler.

Detta leder oss in på mat och kosttillskott. Protein är det mest essentiella för en muskelbyggare och som sådan bör du inta minst 150-200 gram om dagen i form av t.ex. kött, ägg, baljväxter och fisk. Många kosttillskott av protein finns också att köpa i gymbutiker i städerna eller på nätet. Proteinpulver och kapslar m.m. finns att svälja eller blanda ut i shakers och många gymmare tycker även att kreatin är en perfekt kombination om man vill bygga muskler extra snabbt. Detta kosttillskott omvandlas till kreatinfosfat och ger en explosionsartad tillväxt, efter att de lagras i muskelcellerna.

En del tycker också om att komplettera med olika aminosyror i kosttillskotten. De muskelbyggande aminosyrorna heter BCAA och består av aminosyrorna i kombination:

  • Leucin
  • Isoleusin
  • Valin

Dessa är särskilt bra om du samtidigt vill gå ned i vikt men samtidigt bibehålla dina musklers storlek. Som en parentes kan också nämnas att vissa aminosyror kan bistå till att laga tänder utan att behöva använda en borr.

Kolhydrater och fett

Man ska aldrig underskatta värdet av kolhydraternas effekt när man ligger i hårdträning. De hjälper till att ge ny och snabb energi, men det är dock viktigt att äta långsamma kolhydrater som finns i fullkornsprodukter istället för att ta till de snabba onyttiga kolhydraterna som finns i socker. De bryter även ned kroppens delar på lång sikt om man äter för ofta och för mycket av dem. Idag får de flesta i sig tillräckligt med kolhydrater via kosten då dessa finns i pasta, ris, potatis, quinoa o.s.v. samt i bröd. Dock kan man ta sig en dos av kosttillskottet gainer som är en blandning av kolhydrater och protein. Detta ska intas direkt efter ett träningspass för att du ska tillgodogöra dig muskelbyggandet.

Fett bör ätas varje dag och då menar vi de nyttiga omega-fetterna som man främst finner i fet fisk och fet frukt som avokado samt i nötter. Man kan även köpa lite fiskolja eller linfröolja eller omega 3-olja och ta en matsked av det varje dag om man inte äter så mycket fet fisk av allehanda orsaker.