Förebygg demens – ha roligt!

Det går att läsa metervis om hur man ska bete sig för att må så bra som möjligt. Men i en ny studie, som kanske då är den bästa, går det att läsa att vi människor bör ha så roligt som möjligt då det förebygger demens. 

768168-technology-mindHanden upp för alla som älskar ett krispigt vitt vin till räkorna en lördagskväll? Det är otroligt många! I en ny undersökning man kan läsa om i dn.se går det att se att om vi har roligt och tränar vår hjärna så mår vi bättre. Så, av den anledningen är det hälsosamt med ett glas vin och lite djupa samtal under kvällen. Självklart ska man även träna, men vad det handlar om är att man ska tänka på att leva ett så varierat liv som möjligt.

”Allt som är bra för hjärtat är bra för hjärnan, säger Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset.”

Fler faktorer påverkar demens

Demens är en sjukdom som främst äldre insjuknar i på ålderns höst. Men, det är inte bara ålder och ärftlighet som spelar roll, utan det handlar om hur man lever och hur man mår. De processer som sätter igång denna sjukdom kan börja redan 20-30 år tidigare än man insjuknar. Vad man ska göra för att försöka förhindra detta är att man ska ta hand om sig och framför allt sin hjärna. Det gäller att göra hjärngympa och lära sig nytt. Men, även att man ska ha roligt. För har man roligt så mår hjärnan bra. Ett sista vintips från krögaren är at låta champagnen stå. Skriv datum och ställ in den i garderoben då den mognar snabbare.