Massage före eller efter träning

Om du ofta har ont efter att du tränat, eller om du helt enkelt behöver ytterligare motivation för att träna, då kan massage vara en bra hjälp. Massage mjukar nämligen upp kroppen, vilket ger en stark känsla av välbefinnande.

Det här med motivation är viktigt för den som tränar. För många räcker träningen i sig som motivation, inte minst när man gör framsteg. För andra är det kanske bastun efteråt som lockar, och som får dem att över huvud taget bege sig till gymmet, ut i löpspåret etc. Andra går till en massör av just denna anledning. Vissa gym, framför allt stora kommersiella sådana med dyra medlemskap, har anställda massörer.

Om du inte tränar på ett gym där det finns massör – du kanske springer i ett elljusspår, cyklar eller tränar i ett utegym – bör du boka in regelbundna sessioner hos en massör. Bor du i huvudstaden kan du t.ex. surfa in på http://www.massagestockholm.se/.

Före träningarMassage efter träning

Det kan också finnas andra skäl till att göra massage till en del av träningen. Om du ofta får träningsvärk, känner dig stel efter att du tränat, eller på andra sätt känner av träningen på ett negativt sätt, kan det vara en bra idé att inleda träningen med massage. Så gör NHL-proffset Niklas Hjalmarsson. Läs mer om hans träning här.

Många personliga tränare är även utbildade i massage. Det gäller t.ex. Bonnie Miller i Sunne, som driver ett företag som framför allt erbjuder militärträning, s.k. boot camp.

Hon erbjuder träningsformen i sitt företag Millers massage & workout som hon startade i somras efter att ha avslutat den ettåriga hälsotränarlinjen på Molkoms folkhögskola. Utbildningen var inriktad mot personlig träning, kost, coaching och massage och det var under studietiden som Bonnie upptäckte boot camp. Hon läste till instruktör under våren och under hösten har hon startat sitt första boot camp.

Om du inte har möjlighet att gå till en certifierad massör kan du be en kompis massera dig. En guide till de grundläggande greppen finns här, men räkna inte med att få samma resultat som hos en professionell massör.