Kosttillskott & doping ökar

Idrottare äter allt mer kosttillskott för att träna mer effektivt, men nu varnar forskare för att kosttillskotten kan vara likställda med doping – så det gäller att vara selektiv med vad man väljer att stoppa i sig.

tabletter-medicin-kosttillskottI Finland kan man konstatera att idrottarna fullkomligt häver i sig kosttillskott och receptbelagda mediciner vilket Vasabladet skriver om. Och man kunde också se hur det heller inte förekom några som helst positiva resultat kopplade till konsumtionen av kosttillskott. Men värre är vad som framkommit av Sveriges Radios granskning av den svenska konsumtionen av kosttillskott. I en nyligen publicerad artikel skriver man nämligen om hur vissa kosttillskott kan innehålla ett förbjudet dopningsmedel och om man tar detta kan man alltså, utan att veta om det vid intaget, åka dit för doping. Något att veta om detta är dock att det främst rör prestationshöjande kosttillskott som man tar innan en träning på till exempel gymmet för att få en extra kick. Vad som inte räknas hit är därför andra sorters kosttillskott som är just tillskott för muskel och leder, likt bland annat Vitaepro som man kan läsa mer om www.vitaepro.se. De kosttillskott man varnar för är nämligen de som innehåller ämnet Metylhexanamin, vilket Vitaepro inte innehåller, och det är ett ämne som Folkhälsomyndigheten klassar som hälsofarlig och varnar för. Men trots detta är handeln med kosttillskott rekordhög – och försäljningen bara ökar.

Många tar kosttillskott

Ser man några år tillbaka i tiden syns tydligt att försäljningen av kosttillskott som marknadsförs för träning ökat explosionsartat, trots att samma resultat som de olika preparaten ger skulle kunna fås av en ordentlig kosthållning enligt diverse dietister. Men trots detta är det kosttillskott som lockar mest. I Expressen står till exempel att läsa om hur försäljningen i fjol ökade drygt sex procent av just träningsrelaterade produkter och de tillskott som är mest populära är de som lovar bättre fysiska förutsättning såsom uthållighet och prestation. Så vad är då faran med detta? Svaret är enkelt: men tanke på hur lukrativ denna marknad är så är det många som vill ta del av kakan vilket gör att det finns en rad olika tillverkare – och alla har inte rent mjöl i påsen. Så om du är en människa som gillar att träna på gym eller håller på med en specifik sport och funderar på att ta kosttillskott för att bättra din träning: kontrollera noga vad det är du stoppar i dig.