Uppmärksamma varningssignalerna

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om hur du kan förebygga demens genom att ha roligt. Detta efter att en ny undersökning presenterats, där vi kan se att om man som människa har roligt och rör på sig regelbundet mår hjärnan bättre varpå det är mer troligt att du kan undvika att drabbas av demens.

289901-running-seniors

Träning minskar risken för demens

Men värt att säga: samtidigt som undersökningen självklart är korrekt gjort och säkerligen stämmer – finns det ibland inga möjligheter att skydda sig mot sjukdomen. Det kan vara genetiskt och ibland har man till och med bara otur. Det går dock att sträva mot bästa möjliga skydd mot att bli sjuk, bland annat genom att ta hand om sig själv och äta rätt. Mat som exempelvis är bra mot demens och alzheimers sjukdom är medelhavs-kost, mindre rött kött och mycket grönsaker. Försök främst att undvika mat med för mycket socker, alkohol och nikotin – så har du bara genom det kommit långt. Det kan även vara en god idé att röra på sig regelbundet, eftersom det gör att du minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och flera andra sjukdomar.

Tidiga tecken på demens

Det finns dessvärre inget botemedel mot demenssjukdomar, men det är ändå bra om en är uppmärksam på varningssignalerna. De första symptomen för Alzheimers är att man glömmer saker, exempelvis kan en missa avtalade möten. Det är många som i början tror att de helt enkelt är stressade och istället för att hanterar problemet sopar det under mattan. När andra runt omkring också uppmärksammar att en glömmer saker är det dags att besöka en läkare. Om man upptäcker sjukdomen tidigt kan man få broms-medicin, som stillar utvecklingen varpå en får fler ”vakna” år än om man låter sjukdomen fortgå i sin egen takt.