Träning och näringsrik kost som passar dig

I en allt mer hälsomedveten värld gäller det att hänga med. Vad som är hälsa för en kan vara ohälsa för en annan, så det handlar mycket om att hitta sin egen rytm på träning och kost som får dig att må bra. Bra att veta är att sambandet mellan vad man stoppar i sig och träning spelar en stor roll.

För att må bra ska man till och börja med se över vad man stoppar i sig. Kosten är viktigare än man kan tro, och framförallt om du tränar. Det är bränsle till din träning, och bränsle till hela ditt liv egentligen. Så ät allt du själv känner att du mår bra och känner dig pigg av, kanske är det mycket grönsaker, magert kött och Vitaepro kosttillskott? Eller så är det något helt annat. Det kan vara mycket individuellt.

Stoppa i dig rätt saker för dig

Man kan ha olika mål med att se över hur man äter. Det kan vara att må bättre långsiktigt, gå ner i vikt eller något helt annat. Om du vill gå ner i vikt betyder inte det att du måste banta, tvärtom, du kan äta dig mätt och äta gott – och samtidigt förlora kilon, läs mer här. Det handlar mycket om kunskap. Vill du äta bättre för att förändra ditt mående till det bättre eller kanske bara testa att ändra vanor och se vad som händer så handla det mycket om att testa sig fram och äta regelbundet. Viktigt är att se till att din kost innehåller vitaminer och antioxidanter. Men inte heller för mycket. Vi får inte i oss vitaminer via något annat än kosten och därför är det för hälsans skull bra att få i sig små mängder via kosten, skriver Livsmedelsverket.

Bäst i kombination med träning

Hur mycket du ska träna, eller vill träna, beror på vad du har för mål. Det viktigaste är att du rör på dig för hälsans skull, vare sig det är varje dag eller två gånger i veckan. Regelbundet är ordet som är nyckeln här. Anpassa din träning efter vad du trivs med och vad som är rimligt för din kropp. Om du tränar regelbundet på ditt vis förebygger du följande, enligt Vårdguiden 1177.

  • Att dö i förtid
  • Sjukdomar kopplade till hjärta och kärl
  • Fetma och diabetes
  • Cancer
  • Benbrott och skador
  • Psykisk ohälsa