På tyskt vis

Tyska flagganDen som har en god fysik uppnådd, exempelvis genom Stronglifts eller ett liknande program, och vill gå vidare och bygga mer muskler, har många olika program att välja bland. I det här inlägget kommer vi att gå igenom den tyska volymträningen.

Tysk volymträning, eller German Volume Training (GVT) är ett program som användes i Östtyskland på 60- och 70-talet, då deras styrkelyftare skördade stora framgångar.  Kanske utvecklades programmet ursprungligen i Sovjet, och troligen var det också en hel del hormoner och andra preparat i de östtyska framgångarna. Doping är naturligtvis något vi tar avstånd från, men i sin nuvarande form finns det inget sådant i GVT. Ökningen sker till största delen i muskelmassa.

Principen är att man ska sikta på att kunna göra tio set, med tio repetitioner i varje set. När man klarar detta höjer man vikten. Som utgångspunkt ska man ta sitt 1RM. Klarar man 100 kg i knäböj ska man alltså börja med 60 kilo.

Den som populariserat metoden är Charles Poliquin. I hans version gör man superset, med två övningar direkt efter varandra, sedan vilar man, och börjar om med supersetet. I Poliquins program tränar man två dagar i rad, vilar en dag, tränar en dag och vilar en dag. Programmet ser ut så här:

Dag 1

Superset 1: nedåtlutande hantelpress 10×10, chin-ups 10×10.

Superset 2: lutande hantelflys 3×10, hantelrodd 3×10.

Dag 2
Superset 1: knäböj 10×10, liggande lårcurls 10×10.

Superset 2: liggande benlyft 3×15, sittande vadpress 3×15.

Dag 4

Superset 1: dips 10×10, lutande sittande hammarcurls 10×10.

Superset 2: framåtlutande hantellyft åt sidan 3×10, sittande hantellyft åt sidan 3×10.

På många svenska träningssidor nämns Robert Förstemann i samband med GVT. Han är en tysk velodromcyklist som är mest känd för sina gigantiska lår. Ska man tro tyska Wikipedia beror dock muskeltillväxten på en medfödd felfunktion i proteinet myostatin, alltså något liknande den diagnos som häcklöperskan Priscilla Lopes-Schliep.